נעים מאד,

אני דפנה, מורה בכירה ליוגה מוסמכת מטעם וינגייט מזה למעלה מ 25 שנה ומטפלת במגע. אמא ובת זוג.
למדתי שנים ועדיין עוסקת בלימוד וחקר הגוף. הוכשרתי כמורה ליוגה בשתי אסכולות, שיטת שיבננדה, ואח״כ סיימתי שלוש שנות לימוד במכללת וינגייט בזרם של ויג׳נאנה יוגה. שם התוודעתי למורה, שהותירה בי חותם, אורית סן גופטה, מורתי ושל עוד רבים וטובים, מי שייסדה והובילה את זרם הויג׳נאנה יוגה בעולם. אחרי ההסמכה בוינגייט המשכתי בשנים הבאות ללמוד אתה בירושלים.


לצד העולם העשיר של היוגה, הפילוסופיה שלה והתרגול הנאמן למקור ולמסורת, אורית מורתי פתחה בפני דלת לעולם המגע והחישה של הגוף. גיליתי שאין סוף לדקויות שניתן להבחין בהן בגוף, שהגוף בעצם מדבר אתנו, רק שלרוב אנחנו לא מקשיבים, מנהלים אתו שיח חירשים (לעתים גם פועלים עליו בכוח) ואז מתחילות הצרימות. בוינגייט החל חקר שנסוב הרבה סביב דיוק התנועה מבפנים, מתוך תחושות אישיות, חיפוש להרבות את הטוב ושאלת לגבי ושל המשמעות של כאב פיזי, למה יש אותו, מה הוא אומר לנו, מה הגוף מנסה לאותת דרכו. שנים הסתובבתי עם המון סימני שאלה.


החקר הלך והתגבר ככל שהחיים הביאו בפני אתגרים כמו מחלות, פציעות, כאבים במפרק ירך לאחר טראומה פיזית שחוויתי בלידת בתי, ועוד. יתרה מזאת, לא נולדתי עם הגוף הכי גמיש. להיפך. היה עלי לחצוב למען עצמי דרך באימון יוגה, ולהיות עוד יותר קשובה מאחרים כדי לא להזיק או להכאיב לעצמי, או להצליח לבצע תנוחות מורכבות. אבל כמו כל מכשלה, זה בסוף התברר כיתרון. החיפוש הזה שהצריך רוב קשב לגוף, החקר שיצאתי אליו כדי שאוכל להתאמן מבלי שיכאב לי, הפך להיות כלי העבודה המרכזי שלי בטיפול ובהוראה של אחרים. את היכולת הזו לקחתי קודם כל לשיעורי יוגה עם א.נשים מבוגרים בשיעורים לגיל השלישי, למשל. שם, מה שמנחה אותי הוא מה אנשים יכולים לקבל מהיוגה לחיים טובים יותר. איך להקל ולנהל כאבים, לקום ולשבת נכון, לעלות מדרגות מבלי להלתאמץ, מהי יציבה נינוחה וטובה ואיך לעמוד ולשטוף כלים מבלי להכביד על הגב. אנשים כל כך מופתעים לגלות שהגוף מגיב טוב לזה שהם עושים אחרת! גם גוף מאד נוקשה יכול לגלות נינוחות שהולכת ונשארת יותר ויותר לאורך התרגול. אחר כך שכללתי את עבודתי באמצעות לימודי טיפול במגע בגישה הכה יחודית של אילן לב.

אני מתמקדת בללמד בעיקר לעזוב מאמצים מיותרים והחזקות בגוף. יש כל כך הרבה מתח מיותר בגוף ומאמץ מיותר בתנועות האיברים. אח״כ החוויה הזו של גוף נינוח יכולה לעבור גם לחיים, כי ככה הטבע שלנו, אנחנו בוחרים בטוב ובנעים כשיש לנו אפשרות בחירה.


המורה הכי טוב שלי לעזיבת מאמצים בגוף היה אילן לב, שפיתח את השיטה שעל שמו.כמו ביוגה, זכיתי גם כאן ללמוד מהמאסטר של השיטה, ואני אסירת תודה על כך. טיפול אילן לב מכוון לאפשר לשרירים האוחזים חזק מדי בשלד (אם בשל טראומות, כווץ כרוני, רגשי, או כל דבר אחר) לעזוב, ואז השלד מתרווח. לכך השלכות עצומות על הנשימה, העיכול, האיברים הפנימיים וכמובן התנועה. זאת ועוד, שיטת אילן לב עוזרת לנהל כאבים – אנשים שחיים עם כאב כרוני לומדים לא לתת לו לנהל אותם, במובן שלא צריך להיבהל או לקפוא או לנסות לנוע כמה שפחות כדי לא ״להדליק״ את האיבר הכאוב.  נהפוך הוא. יש להביא למקום הכואב חיים ותנועה, (בשפת הטיפול זה נקרא ״לרטט״) וזו תחילתו של ריפוי.  


העבודה הטיפולית שלי כיום משלבת כלים שונים, מותאמת לאדם שמגיע לקליניקה: טיפול במגע על מיטה – בשיטת אילן לב, הוראת יוגה, שיעורי תנועה בשיטת אילן לב, ותרגול מעולמות הפלדנקרייז ואלכסנדר המופלאים. כמו כן, על אף שאנשים מגיעים אלי פעמים רבות בשל בעיות מוטוריות, מגבלות תנועה, פציעות, פריצות דיסק ודלקות למיניהן, לעתים הטיפול הופך לרגשי, שהרי גוף ונפש כרוכים זה בזו, אם לא חד המה. אני מביאה ידע מעולמות ההתמקדות (פוקוסינג) והטיפול הסומאטי (ביוסינתיזה) שלמדתי. ובעיקר רוב קשב. אין הרבה דברים שאני אוהבת יותר מלהטות אוזן לאדם שבא לקליניקה עם המטען האישי שלו.

נסיון מקצועי

עבדתי 10 שנים בבית ספר לחינוך מיוחד, כמורה ליוגה טיפולית, עם ילדים עם בעיות קשב, וויסות, ובעיות רגשיות, באופן פרטני וקבוצתי. בלווי הדרכה פרטנית שבועית של הפסיכולוגית החינוכית של מחוז תל אביב. העבודה היתה לי משמעותית מאד ויש ילדים שאני אתם בקשר עד היום.

במקביל לסטודיו פרטי ליוגה, עבדתי עם משתקמות שורדות זנות במסגרת התנדבות בארגון ׳סלעית׳, וארגון ׳יוגה לכל׳, ביוגה רגישת טראומה.

מלמדת כיום במרכז קהילתי בלב תל אביב (מרכז אריק אינשטיין) ומטפלת בקליניקה פרטית במרכז תל אביב.

תודה למורים שלי שבהבזקי אור עזים הראו לי את הדרך.